Továrna na sny

21.01.2018 13:38

Jak jsem již napsal v předchozí Aktualitě, splnil si jeden ze členů rodiny Porsche sen a nechal vybudovat na jihu Německa svou "Továrnu na sny". Šťastnou náhodou jsem měl cestu kolem a tak přináším krátkou zprávu. Expozice se nachází nedaleko Salzburgu. Jde o moderní objekt vybudovaný přímo pro tuto expozici. Nabízí krásné výhledy jak na Alpy, tak na exponáty. Vstupné je myslím celkem vstřícné (dospělý 14 EUR, dítě 9 EUR a rodina 35 EUR). Expozice je rozdělena na tři části. První je osobní sbírka vozů Porsche, druhou je rozsáhlá výstava hraček a třetí modelové kolejiště. Na výstavě hraček mne zaujaly například původně funkční parní stroje pro děti. Mimo vlaků je tak mnoho aut, lodí, ale třeba i ponorek. Nejen děti si mohou zajezdit na velké autodráze. Tou pro modeláře nejzajímavější částí je modelové kolejiště. Je postaveno v měřítku H0 a to z kolejiva Märklín (tříkolejný systém). Celé kolejiště řídí (tak jako na našich domácích kolejištích) TrainController. Kolejiště mají rozděleno na deset částí, každá má svou "instanci" TC. Synchronizuje se mezi nimi jen čas. Měl jsem možnost krátce hovořit s jedním z techniků a vyfotil i jeho tablet s TC.

Samostatnou kapitolou je videomapping, který používají k promítání nejen oblohy nad kolejištěm. Používají k tomu 32 dataprojektorů! Pomocí videomappingu totiž umí zvýrazňovat na celém kolejišti prvky jako například mosty apod. Mají i scénickou hudbu do které občas (po 15 minutách) promítají efekty na celé kolejiště. Na několika videích na YouTube je to krásně vidět. Daní za videomapping je, že v sále je na můj vkus málo světla a tak se některé části "topí" ve stínu.

Každému, kdo bude mít cestu kolem to každopádně doporučuji. Je to pěkný cíl například pokud se při lyžování nepodaří počasí. Zabaví se tam celá rodina! I já plánuji, že se sem s rodinou určitě vypravím. Pro modeláře v měřítku H0 je zajímavostí možnost zakoupit nákladní vagon s logy "Továrny na sny". Bohužel v N-ku ani TT jej nemají.